Sahiba Gafarova: Parlamentolararası Birlik çok önemli ve birleştirici bir platform

Tarih:

6. Dünya Parlamento Başkanları Konferansı Organizasyon Komitesi’nin 1. toplantısı 16 Mayıs’ta İsviçre’nin Cenevre kentindeki Parlamentolararası Birlik genel merkezinde başladı.

Milli Meclis basın ve halkla ilişkiler dairesi AZERTAC’a, toplantıda Azerbaycan Parlamentosu Başkanı Sahiba Gafarova’nın konuştuğunu söyledi.

Bugün parlamento diplomasi ve işbirliği ölçeğinin önceki yıllara göre genişlediğini söyledi, parlamentolarımızın hem iki taraflı hem de uluslararası kuruluşlarda işbirliği yaptığını ve yeni mekanizmalar yarattığını belirtti. Bu anlamda Parlamentolararası Birliğin çok önemli ve birleştirici bir platform olduğu kaydedildi.

Parlamentolararası Birliğin, özellikle de BM ile işbirliğinin, parlamento işbirliğinin ne düzeyde olduğunun açık bir göstergesi olduğunu söyleyen Milli Meclis Başkanı, parlamentolar arasındaki pratik işbirliğinin nasıl güçlendirilebileceğine ilişkin konuların ele alınacağına inandığını ifade etti. BM ve Parlamentolararası Birlik bir sonraki konferansta ele alınacak. Bu çerçevede işbirliğinin daha sistematik, kurumsal ve pratik olması gerektiğini söyledi. Bu elbette parlamentoların ortak zorluklarla mücadeleye katılım düzeyini artıracaktır.

BM’de reform yapılmasının önemine vurgu yapan S. Gafarova, şöyle konuştu: “Dünyamızın karşı karşıya olduğu zorluklar göz önüne alındığında, çok taraflı mekanizmalar ortak çaba ve çözümlerin teşvik edilmesinde önemli rol oynuyor. Ancak hepimiz bu mekanizmaların ve çok taraflı sistemin daha güçlü, daha etkili ve daha kapsayıcı olması gerektiği konusunda hemfikiriz. “Maalesef bugünkü durum ihtiyaçlarımızı tam olarak karşılamıyor.”

Meclis Başkanı, çok taraflı sistemin temeli olan Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere BM’nin etkinliğinin artırılmasına yönelik reformların yapılması gerektiği konusunda genel bir görüş birliği bulunduğunu söyledi. Elbette bu reformların nasıl olması gerektiği konusunda çok fazla tartışma var ancak hâlâ uygulanabilecek gerçek çözümleri göremiyoruz. Bu anlamda S. Gafarova, Parlamentolararası Birliğe, BM’nin reformu için yeni fikir ve öneriler hazırlaması ve bunları gelecek çalışma sürecinde dikkate alması çağrısında bulundu.

Organizasyon Komitesi toplantısı diğer meclis başkanlarının konuşmalarıyla devam etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal ağlarda paylaş:

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer haberler
ÖNERİLEN

Bursa’nın sağlık turizmindeki potansiyeli konuşuldu

 Bursa’nın sağlık turizminde uluslararası bir marka kent olma hedefinin...

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yetenek sınavları tamamlandı

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Özel Yetenekler sınavları başarıyla...