Kuralsız savaş: Rusya Ukrayna’daki çocukları nasıl öldürüyor ve kaçırıyor?

Tarih:

Rusya’nın Ukrayna’yı geniş çaplı saldırı başlangıcından bu yana çocuklar öldü ve ölmeye devam ediyor. Çocuk savcılarından alınan resmi bilgilere göre, Putin’in Ukraynalılara karşı başlattığı savaş nedeniyle 537 çocuk öldü ve 1200’ten fazla çocuk çeşitli derecelerde yaralandı.

Savaş döneminde yaşayan  çocuklar  kaygıları ve korkularla büyüyor Ukrayna’da.  Sürekli  bombardıman, siren sesleri onlar;n psikolojik durumlarını etkiler.

Future Index” çalışmasının sonuçlarına göre Ukrayna’daki çocukların %44’ünde potansiyel travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) belirtileri görülüyor. Yaş açısından, büyük çocuklarda küçüklere göre biraz daha yüksek bir oran vardır (sırasıyla %47’ye karşı %41). Fakat bu çocukların kaliteli psikolojik yardıma erişim zordur, özellikle Rusya’dan çok sayıda bombardımana maruz kalan ön cephe bölgelerinde. 

Psikologlar, psikolojik travmanın yanı sıra çocuklar ve ergenler için en büyük sorunun iletişim eksikliği olduğunu söylüyor. Ön saflardaki bölgelerdeki çocuklar çevrimiçi eğitim görüyor, okula gitmiyor ve sürekli tehlike nedeniyle akranlarıyla vakit geçirmek için bir araya gelemiyor. Okulları sürekli bombardıman tehdidi altında.

Ancak cepheye uzak bölgelerdeki okullar da füze saldırıları sonucu hasar gördü. Büyük çaplı bir savaşın sonucunda Ukrayna’daki her yedinci okuldan biri hasar gördü. Yetkililere göre, 3500 fazla kısmen ve 400’e yakın eğitim kurumu Rus işgalciler tarafından tamamen tahrip edildi. Dünya Bankası’nın da belirttiği gibi Ukrayna’nın eğitim altyapısını onarmak için 14 milyar dolara ihtiyaç var.

Çocuk hırsızlığı

Rusya, geniş çaplı saldırganlığın başlamasının ardından Ukraynalı çocukları kaçırmaya başladı. Ulusal Bilgi Bürosu’nun resmi verilerine göre Ruslar, 19.546 Ukraynalı çocuğu kaçırdı. 

Çalınan Ukraynalı çocuklar farklı şekillerde Rusya Federasyonu’na ulaşıyor. Bunların birtakımı rus işgalci yetkilileri tarafından tutuklanan veya işgal sırasında öldürülen ebeveynlerin çocukları olabilir, bazıları işgal altındaki bölgelerde yaşayan boşanmış ebeveynlerin çocukları veya yaz kamplarından kaçırılmış çocuklar. 


Uluslararası kuruluşlar ve düşünce kuruluşları tasdik ediyor ki, çocukları Ukrayna’dan kaçırmayı yerel işbirlikçilerin yanı sıra Rus askeri komutanlığı ve işgal altındaki bölgelere delege edilen yetkililer tarafından organize ediliyor ve destekleniyor.

Kaçırılan genc ukraynalılar  Rusya Federasyonu’nun uzak, ekonomik açıdan geri kalmış bölgelerine yerleştiriliyor. Orada onların soyismi değiştiriyor, Ruslaştırma başlıyor, ulusal kimliğin siliniyor.

Kaçırılan çocuklar  Beyaz Rusya ve hatta Güney Osetya’da gönderiliyor.  Ukraynalı çocukları ülkeden çıkarmaya Lukashenko rejimi önemli bir rol oynuyor. Yale Üniversitesi araştırmacıları, Rusya tarafından kaçırılan 2 binden fazla Ukraynalı çocuğun Belarus’a gönderildiğini söyledi.  


Uluslararası insancıl hukuk, silahlı çatışmanın tarafları tarafından çocukların tahliyesini yasaklamaktadır. Bu nedenle Ukraynalı çocukların sınır dışı edilmesi, Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Putin hakkında tutuklama emri çıkarmasının ana ön koşulu haline geldi.

Rusya Federasyonu cumhurbaşkanı, çocukların işgal altındaki Ukrayna topraklarından Rusya Federasyona yasa dışı sınır dışı edilmesi  için direkt sorumlu ve cezalandırılmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal ağlarda paylaş:

[tds_leads title_text="Abone ol" input_placeholder="Email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_checkbox="yes" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" f_title_font_family="653" f_title_font_size="eyJhbGwiOiIyNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMjAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyMiJ9" f_title_font_line_height="1" f_title_font_weight="700" f_title_font_spacing="-1" msg_composer="success" display="column" gap="10" input_padd="eyJhbGwiOiIxNXB4IDEwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMnB4IDhweCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCA2cHgifQ==" input_border="1" btn_text="şimdi katıl" btn_tdicon="tdc-font-tdmp tdc-font-tdmp-arrow-right" btn_icon_size="eyJhbGwiOiIxOSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE3IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNSJ9" btn_icon_space="eyJhbGwiOiI1IiwicG9ydHJhaXQiOiIzIn0=" btn_radius="3" input_radius="3" f_msg_font_family="653" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_msg_font_weight="600" f_msg_font_line_height="1.4" f_input_font_family="653" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEzIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMiJ9" f_input_font_line_height="1.2" f_btn_font_family="653" f_input_font_weight="500" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_btn_font_line_height="1.2" f_btn_font_weight="700" f_pp_font_family="653" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_pp_font_line_height="1.2" pp_check_color="#000000" pp_check_color_a="#ec3535" pp_check_color_a_h="#c11f1f" f_btn_font_transform="uppercase" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGUiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM1IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGVfbWF4X3dpZHRoIjoxMTQwLCJsYW5kc2NhcGVfbWluX3dpZHRoIjoxMDE5LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" msg_succ_radius="2" btn_bg="#ec3535" btn_bg_h="#c11f1f" title_space="eyJwb3J0cmFpdCI6IjEyIiwibGFuZHNjYXBlIjoiMTQiLCJhbGwiOiIxOCJ9" msg_space="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIwIDAgMTJweCJ9" btn_padd="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCJ9" msg_padd="eyJwb3J0cmFpdCI6IjZweCAxMHB4In0=" btn_text_un="Abonelikten çık" unsub_msg="QmElQzUlOUZrYSUyMHphbWFuJTIwYWJvbmUlMjBvbG11JUM1JTlGc3VudXoh"]
spot_imgspot_img

Popüler

Benzer haberler
ÖNERİLEN

Düzce'de yaşam mücadelesini kaybetti

Düzce'de 20 gün önce yaşanan silahlı yaralanma olayında doktorların...

Gemlik’te ‘engelsiz’ panayır

Gemlik Belediyesi ve Gemlik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Engelliler...

Malatya'da LGS öğrencilerinn sınav hazırlığı

Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Semt Konakları ve Eğitim Merkezlerinde...

Sivas'ta geçici işçi alımı yapıldı

Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, Özbelsan AŞ bünyesinde...