Uluslararası entegrasyon deneyimi ve Orta Asya’da kullanım olanakları

Tarih:

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Güvenlik ve İşbirliği Sorunları Enstitüsü, “Uluslararası entegrasyon deneyimi ve Orta Asya’da kullanım olanakları” adlı uluslararası bilimsel-pratik konferansı düzenledi ve başarıyla gerçekleştirdi.

Konferans, Üniversitenin 90. kuruluş yılı çerçevesinde düzenlendi.

Farklı ülkelerden diplomatik temsilciler ve uzmanlar, Orta Asya’daki bölgesel işbirliğinin geleceği hakkında konuştu. Normandiya’daki Le Havre Üniversitesi LEXFEIM araştırma merkezi direktörü Pierre Chabal, “Diğer uluslararası deneyimlerden ‘öğrenmek’ ne anlama geliyor?” bir makale hazırladı. Uzmanlar ayrıca Orta Asya’da ulaşımın jeopolitik yönleri, bölgede ekonomi, lojistik ve su-enerji işbirliğinin önemi konularında da görüş alışverişinde bulundu. Dünyadaki örnek derneklerin deneyiminin Orta Asya’daki entegrasyonun uygulanması açısından da önemli olduğunu belirtmek gerekir. Bunlar arasında Avrupa Birliği’nin deneyimi ve Orta Asya ile işbirliği programlarının etkinliği de önemlidir. AB’nin Orta Asya’ya yönelik işbirliği programlarının uygulanmasında yeni zorlukların ve engellerin aşılması gerektiğine de değinildi. Çin’in Güneydoğu Asya’ya entegrasyonuna katkıda bulunan ekonomik faktörler, Orta Asya bölgesinin Hindistan için jeopolitiği ve enerji öncelikleri de ayrıca ele alındı.

Konferansta ekonomik işbirliğinden jeopolitik boyutlara, entegrasyon süreçlerinden bölgesel çalışmalara kadar geniş bir yelpazede konular ele alındı. Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Müdürü A.Arupov’un bölgedeki ekonomik etkileşim stratejisinin ana yönlerinin sunulduğu “Orta Asya ülkelerinin ekonomik etkileşim stratejisi” başlıklı raporu. J.Nehru Üniversitesi Rusya ve Orta Asya Araştırma Merkezi temsilcisi Profesör Pramod Kumar, “Orta Asya Bölgesinin Jeopolitiği ve Enerjisi: Hindistan İçin Öncelikler” başlıklı raporunda Hindistan’ın jeopolitik yönlerini ve enerji alanındaki önceliklerini analiz etti. Turan Üniversitesi araştırmacı-profesör M.Abaidullaeva’nın “Orta Asya ülkelerinin Rusya Federasyonu ile ekonomik işbirliğini derinleştirme umutları” başlıklı raporu da entegrasyon olasılıklarının analizi açısından ilginçti.

Sunulan bildiriler, Orta Asya bölgesindeki işbirliği stratejilerinin daha derin anlaşılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunan değerli çalışmalardır.

Ekonomik işbirliği, jeopolitik boyutlar, entegrasyon süreçleri ve bölgesel çalışmalar gibi çok çeşitli konuları kapsayan konferans bildirileri, Orta Asya bölgesindeki işbirliği stratejilerinin daha derinlemesine anlaşılmasına ve geliştirilmesine katkı sağlayan değerli çalışmalardır.

Gülnara Baykushikova, Kuralay Baizakova

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi

Uluslararası İlişkiler Fakültesi

Uluslararası İlişkiler ve Dünya Ekonomisi Bölümü

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal ağlarda paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer haberler
ÖNERİLEN

İran Kültür Bakanı Azerbaycan’a gidiyor

İran Kültür Bakanı Muhammed Mehdi İsmaili Azerbaycan'a gidecek. Bakan bunu...

Talibov’un başbakanı Yakalandı

Soruşturmaya 5 gün önce görevinden alınan Nahçıvan eski Başbakanı...

İçişleri Bakanlığı İstanbul’da 1 Mayıs yürüyüşlerine izin vermedi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul dışında tüm ülkede düzenlenecek...

Ünlü oyuncu cinsel taciz iddiasıyla gözaltına alındı

Fransız aktör Gerard Depardieu, cinsel taciz iddiasıyla Paris'te gözaltına...