Talibov’un başbakanı Yakalandı

Tarih:

Soruşturmaya 5 gün önce görevinden alınan Nahçıvan eski Başbakanı Sabuhi Memmedov’un da dahil edildiği yönünde haberler var.

Musavat.com’a kaynağına göre Sabuhi Memmedov, eski TBMM Başkanı Vasıf Talibov ve diğerlerinin davasıyla ilgili sorguya alındı.

Sabuhi Memmedov’un adı Nahçıvan’da haksız harcama ve devlet bütçesinden zimmete para geçirme olaylarına karıştı. İddialara göre, özerk cumhuriyetin bankacılık ve finans sektörünü ve dolaylı olarak ekonomisini kontrol eden Sabuhi Memmedov’un başbakan olduğu son 4 yılda, devlet bütçesinden gelen fonlar haksız yere yönlendirildi, silindi ve zimmete geçirildi. Nahçıvan Kalkınma Fonu. Nahçıvan eski Maliye Bakanı Rafael Aliyev, İnşaat ve Mimarlık Komitesi Başkanı Hicran Rustamov ve Gümrük Komitesi eski Maliye Başkanı Mansur Askerov, Sabuhi Memmedov’un yönetimi altındaki bölgelerden zimmete para geçirmek suçundan hapiste.

Sabuhi Memmedov, Nahçıvan MR Bakanlar Kurulu’nda kendisine yakın kişilerden oluşan bir ekip topladı.  Medyada ayrıca Nahçıvan’da eski Yüksek Meclis Başkanı Vasıf Talibov’un eski ekibinin yeni liderliğe karşı adımlar attığı bildirildi. Görünüşe göre yeni başbakanın artık Sabuhi Mammadov’un personelini de normal çalışabilmeleri için “temizlemesi” gerekiyor. İlgili yetkililerin eski başbakana birçok sorusu olması da muhtemel. Vasıf Talibov’un ana kadrolarından Sabuhi Memmedov, Talibov dönemi sona erdikten sonra bile Nahçıvan’daki görevinde tutuldu.

Fiilen ev mahkumu olan Vasif Talibov ile ilişkisinin devam ettiği, sık sık “Han”ın saklandığı binada göründüğü yönünde haberler var. Vasif Talibov’un görevden alınmasının ardından mal ve varlıklarının listelendiği ve bunların “millileştirilmesi” yönünde peş peşe adımlar atıldığı biliniyor. Talibov’un yaklaşık 30 yıllık “han” hükümdarlığı sırasında çok büyük, inanılmaz derecede büyük, neredeyse sınırsız bir servet biriktirmeyi başardığı herkes için bir sır değil ve bu servete kolayca veda etmeyi düşünmekten çok uzak. Bu nedenle o dönemde atadığı ve bugün görevde olan personel konusunda gizlice direniyor. Nahçıvan’da inşaat işlerine ayrılan paraya el koymak için yakın personeli aracılığıyla planları uygulamaya çalışıyor. Elbette bu süreç gözden kaçmıyor, geçmişte Nahçıvan’da yaşanan yapay gerginliklerin arkasında Vasıf Talibov’un silueti daha net görülmeye başlandı. Bu nedenle Nahçıvan’daki yolsuzluk ve rüşvet mekanizmasının çarkları olan Vasıf Talibov’un kadrosunun kademeli olarak görevden alınması süreci bir miktar hızlanmıştır. Vasif Talibov’un başkanlığı sırasında Sabuhi Memmedov, büyük mali akışların yönetilmesinde ve dağıtılmasında olağanüstü bir rol oynadı.

Şu anda Nahçıvan mahkemelerinde Vasif Talibov ve onun ekibinde yer alan yetkililere karşı 30’a yakın davanın bulunduğunu belirtmek gerekir.  Sanıklar arasında Rıza Talibov’un yanı sıra Sabuhi Memmedov da yer alıyor. Talibovlara karşı davalar, Vasıf Talibov’un emriyle işletmeleri ve mülkleri ellerinden alınan ve kendileri de Nahçıvan’dan sürülen Nahçıvanlı işadamları tarafından getirildi. Vasif Talibov, Yüksek Meclis Başkanı olarak görev yaptığı süre boyunca görevini kötüye kullandı ve iş adamlarının belgelenen mülklerine – üretim işletmeleri, üsler, marketler, restoranlar ve mağazalar – yasadışı bir şekilde el koydu. Yöneticilere bu mülklerin imha edilmesi talimatını verdi.

Emrin yasa dışı olduğunu bilen üst düzey yöneticiler, mülkleri buldozerin önüne koyarak yerle bir etti. Vasif Talibov’un talimatıyla mülklerinin yıkılmasından sonra harabeye dönüşen mülklerinin kalıntılarını taşıma hakkı istenen ve alan girişimciler bile var. İşadamlarına, mülklerinin tahrip edilmesi sırasında oluşan çöp yığınlarının kaldırılmasının bedelini ödemeleri gerektiği söylendi. Girişimciler, Vasif Talibov’un zulmüne uğramamak için, hukuka aykırı olarak tahrip edilen mülkleri için yöneticilere 100-200 bin dolar ödemek zorunda kaldı. Ayrıca Vasif Talibov’un girişimcilerin mülklerini yok ettikten sonra Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Devlet Emlak Sicil Dairesi arşivini de yok ettiği iddia ediliyor. O dönemde girişimcilerin elindeki tahrip edilen mülklere ilişkin belgelerin tamamen sahte olduğunu ortaya çıkarmak için bu adım atılmıştı.

Bugün Nahçivan Özerk Cumhuriyeti Emlak Sicil Dairesi arşivinde Vasif Talibov ve onun şirketlerine ait objelerin belgeleri dışında herhangi bir iş adamına ait objeye ait belge taslaklarının bulunmadığı vurgulanıyor. ortaklar.

Taliban ve ona yakın personelinin Nahçıvan’da yürüttüğü inşaat işleri ve ihale projelerinin bir süredir devlet tarafından ciddi şekilde araştırıldığını da belirtmek gerekiyor. Bu nedenle Nahçıvan’da eski hükümete bağlı şirketlerin inşaat çalışmaları durduruldu. Ancak bu aynı zamanda özerk cumhuriyette işsizliğin artmasına da yol açtı. Taliban ve suç ortaklarının sabotaj anlamına gelen eylemleri gözden kaçmadı.

Taliban’ın yakın gelecekte yeni ve daha kapsamlı bir dalgayla karşı karşıya kalma ihtimali de büyük. Sorgulamaların sonucuna göre Sabuhi Memmedov’un tutuklanabileceği de kaydedildi.

25 Nisan’da Sabuhi Memmedov Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti başbakanlığı görevinden serbest bırakıldı. İlgili karar Nahçıvan Yüksek Meclisi’nin oturumunda alındı. Sabuhi Memmedov, Mayıs 2020’de dönemin Ali Meclisi başkanı Vasif Talibov tarafından başbakan olarak atandı. Bu göreve atanıncaya kadar Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı – Maliye Bakanı olarak görev yaptı. Sabuhi Memmedov, 1969 yılında Şarur ilçesinde doğdu. Kariyerine 1991 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım-Sanayi Bankası Şarur ilçe şubesinde uzman olarak başladı. Geçtiğimiz dönemde, Kıdemli Uzman, Daire Başkanı, Birleşik Evrensel Anonim Bankası Şarur Bölge Şubesi Başkanı, Tarım Kredi Hissedar Kredi Teşkilatı Nahçivan Özerk Cumhuriyeti Şubesi Başkanı ve Başkan olarak görev yaptı. Nahçivan Özerk Cumhuriyeti Sermaye Bankası Açık Anonim Şirketi Ofisi. Ocak 2007’den Şubat 2017’ye kadar Azerbaycan Cumhuriyeti Merkez Bankası Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Dairesi Başkanlığı görevini yürüttü. 6 Şubat 2017’de Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Maliye Bakanı olarak atandı ve 30 Kasım 2018’den itibaren Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı – Maliye Bakanı olarak atandı.

Musavat.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal ağlarda paylaş:

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer haberler
ÖNERİLEN

Çebi, İtalya Şampiyonası’nda piste çıkıyor 

Genç milli karting sporcusu Ayşe Çebi, 17-19 Mayıs tarihlerinde...

KOSKİ'den abonelerine 'işaret dili' desteği

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü ve KOMEK iş...

Başkan Bozbey’den hastane ziyareti

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ‘Kanser Haftası’ ve...

Vali Aygöl özel öğrencilerle buluştu

Bilecik Valisi Şefik Aygöl ve eşi Nazlı Aygöl Bilecik...