İlham Aliyev’in Annesi göz doktoru bilim insanı, Akademisyen Zarifa Aliyeva’nın doğum günü

Tarih:

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyevin Annesi seçkin göz doktoru bilim insanı, akademisyen Zarifa Aliyeva’nın doğum günü.

Zarifa Aliyeva, 28 Nisan 1923’te Nahçivan Özerk Cumhuriyeti’nin Şarur ilçesinde doğdu.

Yani bugün Azerbaycan’ın seçkin bilim adamı, değerli bilim adamı, tıp bilimleri doktoru, profesör, Azerbaycan Bilimler Akademisi asil üyesi Zarifa Aziz Gizi Aliyeva’nın doğumunun 101. yıl dönümü.

Akademisyen Zarifa Aliyeva, zengin bir maneviyatla gerçek bir aydın olarak anlamlı bir hayat yaşamış, kapsamlı bilimsel faaliyetleriyle ülkemizde tıp alanının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur.

Bilim insanının oftalmolojinin güncel konuları üzerine uzun süreli araştırmalarının başarılı sonucu olan Sanballi’nin çalışmaları her zaman takdir görmüş ve yüksek ödüllerle ödüllendirilmiştir.

Bu çalışmalarda önerilen yeni ve etkili tedavi yöntemleri ve karmaşık önleyici tedbirler, kısa sürede başarıyla geniş çapta uygulanmıştır. Azerbaycan’da oftalmoloji okulunun ilk araştırma merkezi olarak, akademisyen Zarifa Aliyeva’nın girişimiyle özel bir bilimsel araştırma laboratuvarı oluşturuldu.

Bilimsel ve pedagojik faaliyetleri boyunca her zaman tıp etiğine odaklanan Zarifa Aliyeva, cumhuriyette yüksek nitelikli personel yetiştirmek için çok çalıştı ve büyük bir genç bilim adamı ve göz doktoru nesli oluşturdu.

1947 yılında N. Nerimanov adına Azerbaycan Devlet Tıp Enstitüsü’nden mezun oldu. Azerbaycan Oftalmoloji Bilimsel-Araştırma Enstitüsü’nde araştırmacı olarak çalıştı ve 1969’dan beri göz hastalıkları bölümünde doçent, profesör, görme organlarının mesleki patolojisi laboratuvar başkanı ve oftalmoloji anabilim dalı başkanı olarak çalıştı. (1982-1985) A.Aliyev Azerbaycan Hekimleri Geliştirme Enstitüsü’nde.

Z. Aliyeva’nın Azerbaycan’da oftalmoloji biliminin gelişmesinde olağanüstü hizmetleri vardır. Azerbaycan’da yaygın olan trahomu ve özellikle kimya ve elektronik endüstrilerinde mesleki faaliyetlerle ilgili göz hastalıklarını ve ayrıca modern problemler üzerine birçok yüksek profilli çalışmayı inceleyen, önleyen ve tedavi eden dünyada ilklerden biriydi. “Terapötik Oftalmoloji”, “İridodiyagnostik” dahil olmak üzere oftalmoloji alanında “temel bilgiler” gibi nadir bilimsel eserlerin yazarlarından biri, 12 monografi, ders kitabı ve öğretim yardımcısının yazarı, yaklaşık 150 bilimsel eser, 1 buluş ve 12 verimlilik önerisi. Z. Aliyeva, yüksek nitelikli sağlık personeli yetiştirmek için çok çaba harcadı.

Akademisyen Zarifa Aliyeva, Tüm Birlik Oftalmologlar Derneği Başkanlığı, Sovyet Barışı Koruma Komitesi, Azerbaycan Oftalmoloji Derneği Yönetim Kurulu ve “Vestnik Oftalmoloji” (Moskova) dergisinin yayın kurulu üyesiydi.

1981 yılında yüksek bilimsel başarılarından dolayı SSCB Tıp Bilimleri Akademisi’nin M.I. Averbakh ödülüne layık görüldü.

15 Nisan 1985’te Moskova’da vefat eden Zarifa Aliyeva’nın naaşı, 1994 yılında Moskova’nın Novo-Devichye mezarlığından Bakü’ye getirilerek Şeref Sokağı’nda babasının mezarının yanına defnedildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal ağlarda paylaş:

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer haberler
ÖNERİLEN

Kiralamak satın alımdan daha kârlı!

Yaz mevsimine girmek üzere olduğumuz bugünlerde tüketiciler tatil öncesinde...

Altınay Savunma Teknolojileri için 'gong' töreni

Toplam tahsisat tutarının 7 kat büyüklüğünde talep gören Altınay...

Kredi faiz artışlarına bir tepki de Mudanya esnafından

Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri'nin Halkbankası aracılığıyla kullanılan kredilere faiz...