Milletvekili Rasim Musabayov, Başkend’in “stratejik bir önemi” olmadığını söyledi.

Tarih:

Ayrıca milletvekili gelecekte bir “takas” olacakmış gibi bir izlenim yarattı.

Bölgede genel olarak hassas bir jeopolitik durum hakim. Azerbaycan 30 yıl sonra bölgedeki gerçekleri değiştirdi. Gazah’ın yerleşim bölgesi olmayan 4 köyü tek kurşun atılmadan Azerbaycan’a iade edildi. Sınırlandırma süreci başarılı bir şekilde devam ediyor ve en önemlisi sürecin devamı için sınır komisyonlarının toplantıları yapılıyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 23 Nisan’da ADA Üniversitesi’nde düzenlenen “COP29 ve Azerbaycan için Yeşil Vizyon” konulu uluslararası forumda yaptığı konuşmada, “Sorunun çözümüne (barış anlaşmasının imzalanması) her zamankinden daha yakınız” dedi. ). İşgal sırasında hiçbir zaman yanına yaklaşmadık. O zamanlar temel prensipler üzerinde bile anlaşamıyorduk.”

Böyle bir dönemde “Başkent” gibi hassas bir konuya değinmek, yanlış görüş dile getirmek ciddi bir hatadır. Sorun sadece Başkent’te değil. Yani bundan sonraki sürecin nasıl olacağına ilişkin somut bir şey söylemek hâlâ mümkün değil. Evet, barış anlaşmasına çok yaklaştık ama ülkenin başkanının da dediği gibi sınırlandırma süreci uzun bir konu ve barış anlaşmasından sonra da devam edebilir. Ayrıca bölgedeki hassas siyasi ve jeopolitik durumun da unutulmaması gerekiyor.

Başkent ve diğer tartışmalı konulara ilişkin henüz somut bir yaklaşım mevcut değil. Azerbaycan konuyla ilgili resmi düzeyde bir açıklama yapmadı. Tartışmalı konuların çözümü müzakerelere ve temaslara bağlıdır. Bakü’nün nasıl bir yaklaşım benimseyeceğini zaman ve elbette müzakerelerin sonucu gösterecek.

Rasim Musabayov’un bir milletvekili olarak bu konulara dikkat etmesi ve kendi statüsünü göz önünde bulundurarak görüşlerini dile getirmesi gerekirdi. Bu durum kamuoyunda ve karşı tarafta yanlış bir izlenim yaratabilir.

Genel olarak bu yaklaşım ulusal çıkarlarımıza tamamen aykırıdır. R. Musabayov’un birdenbire “Başkentin stratejik önemi yoktur” demesi ve köyün bir “mübadele nesnesi” olduğu fikrini yaratması özellikle dikkat çekicidir.

Buradan iki olası sonuç çıkıyor: Ya R. Musabayev’in ulusal bağnazlığı yok ya da jeopolitik durumu doğru analiz edemiyor.

Yazar: Siyaset bilimci Turan Rzayev

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal ağlarda paylaş:

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer haberler
ÖNERİLEN

Azerbaycan Uluslararası Kültür Merkezi’nin Açılış Töreni Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapıldı

15 Mayıs'ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Girne şehrinde...

28 Mayıs – Riga’da Bağımsızlık Günü ve Azerbaycan ile Letonya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıl dönümü kutlandı.

15 Mayıs'ta Azerbaycan'ın Letonya Büyükelçiliği tarafından Riga'daki "Siyah Kafalar...

Orta Asya ülkelerinin liderleri Astana’da buluşacak

Orta Asya ülkelerinin liderleri 9 Ağustos'ta Kazakistan'ın başkentinde bir...

Gürcistan Başbakanı Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu.

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi...